در مقدمه کتاب میخوانیم:
«خوزستان تابلویی است که نتایج و آثار سیاست های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی سال های گذشته را به روشنی نشان میدهد. برای کسانی است که در پی شناخت نتایج و پیامدهای توسعه نامتوازن و ناپایدار هستند، خوزستان سرمشقی تام و تمام است. برای آنان که در انبوه مطالعات آیندهپژوهی به دنبال پیشبینی ایران فردا هستند خوزستان آینهای است تمام قد از آنچه پیش روی ماست و نسلهای پس از ما.»
مؤسسه رحمان (رشد، حمایت، اندیشه) مؤسسهای مردمنهاد است و برای بهبود و توسعه وضعیت اجتماعی کشور و کاهش آسیبهای اجتماعی، با رویکردی علمی- فرهنگی و از طریق فعالیتهای دانشمحور تلاش میکند. «مظاهرات سلمیه» (اعتراضات آب در خوزستان؛ بررسی موردی یک خیزش) در راستای همین هدف موسسه منتشر شده است و امیدواریم تهیه و تدوین این دست از گزارشهای اجتماعی بتواند تحلیل دقیقی از زمینههای بروز اعتراضات اجتماعی ارائه دهد و پیامدهای سیاستهای کلان اجتماعی را بررسی کرده باشد و با انباشت نظر کارشناسی، نسبت به چهارچوبیابی مسائل روز جامعه و ارائه راهحلهای متناسب با آن، گامی هر چند کوچک به جلو برداشته شود.
وقایعی شبیه به اعتراضات آب در خوزستان را پیشتر توسط مطالعات کارشناسی و دانشگاهی پیشبینی شده بود و دلسوزان کشور نسبت به آن هشدار داده بودند. مؤسسه رحمان نیز بهعنوان قسمتی از بدنه کارشناسی و جامعه مدنی کشور، پیش از این نیز در گزارشهای وضعیت اجتماعی (گزارش اول ۸۸-۱۳۸۰ و گزارش دوم ۹۶-۱۳۸۸) و آتش خاموش؛ نگاهی به اعتراضات آبان ۹۸ تلاش کرد نگاهی به پیامدهای سیاستگذاریهای اجتماعی داشته باشد و در جهت کاهش نابرابریها و گسیختگیهای اجتماعی تحلیلی ارائه دهد.