مقاله پژوهشی

برنامه‌ریزی توافقی به منظور اولویت‌بندی راهکارهای ارتقای سطح آموزش جهت افزایش مشارکت عمومی در زمینه‌ توسعه پایدار و حفاظت از منابع آب زیرزمینی

اشتراک گذاری

چکیده

منابع آب زیرزمینی، جزو منابع استراتژیک به حساب می‌آیند و در کشور ما که با کاهش منابع آب جهت بهره‌برداری مواجه شده است، اهمیت حفاظت از منابع آب زیرزمینی که در برابر خشکسالی و آلودگی، نسبت به منابع آب سطحی، از مصونیت بیشتری برخوردار است، دوچندان گشته است. در شرایط حال حاضر که اکثر آبخوان‌های کشور با افت شدید سطح آب مواجهند، باید توجه ویژه‌ای به این مسأله بشود. حفاظت از منابع آب گامی مهم در راستای نیل به چشم‌انداز توسعه پایدار می‌باشد و از سویی دیگر، توسعه پایدار بدون مشارکت کارآمد مردم و ذی‌نفعان میسر نمی‌شود؛ بنابراین هدف تحقیق حاضر، بررسی چندمعیاره راهکارهای افزایش آگاهی عمومی ذی‌نفعان در زمینه حضور فعال در فرایند اجرای راهکارهای بهینه مدیریت منابع آب زیرزمینی در محدوده آبخوان کرمان-باغین می‌باشد. معیارهای ارزیابی، مبتنی بر مفاهیم توسعه پایدار استخراج شده‌اند و گزینه‌ها به روش تصمیم‌گیری چندمعیاره برنامه‌ریزی توافقی اولویت‌بندی می‌شوند. شاخص‌های استفاده در این تحقیق شامل گسترش نقش بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در بخش تبلیغات و برنامه‌های آموزشی، میزان صرفه‌جویی در مصرف آب، کارآفرینی، تطابق روش آموزش با آداب و رسوم و طرز فکر نسبت به حفاظت از منابع، دوره اجرای راهکار، ارتقای نقش زنان در فرآیند محافظت از منابع آب و انعطاف‌پذیری می‌باشند. پس از به کاربردن شاخص‌ها، راهبردهای برتر تحقیق از میان ده گزینه، سرمایه‌گذاری در تولید فیلم و انیمیشن با محوریت منابع آب و اهمیت محیط زیست، ایجاد یک گروه هدف شامل افراد تأثیرگذار و بانفوذ در جامعه محلی و در آخرتقویت فعالیت‌های سازمان‌های مردم نهاد، برترین گزینه‌های هم‌راستا با هدف پژوهش بودند.

 

حسین یوسفی و مرضیه مومنی، فصلناامه آموزش محیط زیست و توسعه پایدار، دوره 5، شماره یک، شماره پیاپی یک، آذر 1395، صفحه 77-67 .

 

دانلود مقاله

نوشته‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *